• Natychmiastowe zamrażanie

    Zamrażarka vs. chłodziarka

    Zamrażarka vs. chłodziarka. Lady chłodnicze M&M Gastro

    Jedną z ważniejszych funkcji, jakie powinny mieć urządzenia chłodnicze stosowane w gastronomii, zwłaszcza tam, gdzie przygotowuje się potrawy do późniejszego przewiezienia ich lub podania na dużej uroczystości, dla której po prostu nie ma technicznych możliwości przygotowania wszystkiego naraz, jest możliwość natychmiastowego zamrażania potrawy.

    Można to zrobić na kilka sposobów, nawet bez wcześniejszego schłodzenia potrawy, ale zdecydowanie najlepszym z nich jest specjalny system próżniowy do pakowania żywności w woreczki foliowe, które następnie trafiają do właściwej lodówki.

    Tam zastosowany jest specjalny obieg powietrza, który jest w stanie dostarczać od razu powietrze o najniższej możliwej temperaturze do zamrażanego przedmiotu, co przekłada się na niemal natychmiast na drastyczny spadek temperatury. Wykorzystuje się tutaj ten sam efekt, który sprawia, że jest nam zimno w czasie spacerów w niezbyt chłodne dni, ale przy silnym wietrze, a dla potrawy ma to ogromne korzyści, gdyż zamrażana jest w stanie wyjątkowo wysokiej świeżości.

    Tagi: ,

Related Entries

  • No related posts

Share!

  • Digg
  • delicious
  • stumbleupon
  • twitter

Comments are closed.